|
МОЗ України запропонувало для громадського обговорення проект наказу "Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти". |
Санітарні правила, що регулюють практично всі питання навчання у школі, можуть змінитися вперше за 17 років.
Як зазначається у пояснювальній записці, проект наказу розроблено з метою визначення гігієнічних стандартів для усіх типів закладів загальної середньої освіти усіх форм власності, виконання яких дозволить створити безпечні умови для організації освітнього процесу.
Санітарним регламентом передбачено встановлення вимог до влаштування території, будівель і споруд, систем забезпечення життєдіяльності, забезпечення освітнього процесу та забезпечення харчування для закладів загальної середньої освіти.
У проекті передбачається, що відстань від місця проживання до загальноосвітнього навчального закладу повинна складати не більше 0,5 км пішохідної доступності або розміщення шкіл на відстані транспортної доступності: для учнів шкіл I ступеня – 15 хв. (в один бік), для учнів шкіл II і III ступенів – не більше 30 хв. (в один бік). У сільській місцевості розміщення шкіл передбачає для учнів I ступеня радіус пішохідної доступності не більше 2 км і не більше 15 хв. в один бік – при транспортному забезпеченні учнів. Максимальний радіус обслуговування учнів шкіл II-III ступенів не повинен бути більшим 15 км.
Зміни стосуватимуться не тільки облаштування території, а й самого освітнього процесу. Так, тривалість виконання домашніх завдань не рекомендується більше 1 години у 3–9 класах та 1,5 години у 10–12 класах. Не рекомендуються обов'язкові домашні завдання учням 1–2 класів.
Значна увага приділяється і здоровому харчуванню школярів. Зокрема, продукти харчування мають відповідати таким вимогам:
щоденне харчування має бути різноманітним і включати продукти харчування, які походять з різних груп харчових продуктів;
харчування (сніданок, обід, вечеря) включають в себе продукти наступних груп продуктів: зернові продукти та/або картоплі, фруктів та/або овочів, молока та/або молочних продуктів, м'яса, риби, яєць, горіхів, бобових, насіння, а також жирів;
щоденне меню має включати, як мінімум, чотири страви;
у дитячих садках та в інших закладах дошкільної освіти, в яких дитина проводить до 5 годин, подаються принаймні 2 основні страви: сніданок і обід;
калорійність обіду складає близько 30% від добової потреби в енергії, згідно із чинними нормами харчування, середня норма розраховується з урахуванням вимог конкретної групи учнів.
Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров'я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7. |