Новини
Управління
Нормування праці Охорона праці Планування роботи Система контролю Шкільна документація Атестація педпрацівників Робота педради Реформа освіти Освітній менеджмент
Методика
Освітні технології Методичні рекомендації Діагностична робота Стан викладання Навчальні кабінети Методичний кабінет Аналіз уроку Анкетування
Учительська
Календарне планування Поурочне планування Сценарії заходів Майстер-клас Класне керівництво Тести для учителів Педагогічний словник Творчість учителів
Бібліотека
Нормативні документи Навчальні підручники Облік підручників Електронний каталог Сценарії Бланки, форми Актуальні питання
Для батьків
Сім'я і закон Сім'я і виховання Методика виховання Батьки і педагоги Здоров'я дітей Поради психолога Батьківські тести Завдання для батьків
Для учнів
Захист своїх прав Молодь і суспільство Самовиховання Як правильно вчитися? Крилаті вирази Саморозвиток Шкідливі звички Учнівські тести Цікавий Інтернет
Головна » 2016 » Жовтень » 25 » Крим: сьогодення освіти
22:56
Крим: сьогодення освіти

Як повідомляє ukrinform.ua, 25 жовтня у Всеукраїнському прес-центрі Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Рівний доступ до освіти в Україні в умовах нових викликів».

На офіційному сайті МОН України було анонсовано цей захід і вказано питання для обговорення:

1. Реформа середньої освіти: головні проблеми в контексті забезпечення рівності доступу до якісної освіти.

2. Спрощення система вступу для абітурієнтів Донбасу і Криму: підсумки та проблеми.

3. Перспективи розвитку дистанційної освіти та екстернату.

4. Презентація онлайн-платформи «Доступна Освіта».

Під час розгляду другого питання керівник Центру громадської просвіти «Альменда» Валентина Потапова повідомила, що кримські школярі, які бажають здобути вищу освіту в Україні, повинні вчитися по 77 годин на тиждень, що є порушенням санітарно-гігієнічних норм.

«Сьогодні в Криму більше немає дітей, у яких є свідоцтво про середню базову освіту. Вони закінчилися - триває третій рік окупації. Тому для того, щоб отримати український атестат навіть за спрощеною системою, діти знову мають вступити на екстернатну форму навчання в 9-й клас і скласти 18 тематичних атестацій і три іспити», - повідомила Потапова.

За її словами, ті з випускників, хто не бажає афілювати себе з 12-ма українськими вишами, які приймають кримчан за спрощеною системою, змушені в 10 класі протягом року скласти всі відповідні тематичні атестації за 10 та 11 класи і тільки потім подати документи на ЗНО.

«Я зараз цитую лист Хобзея, опублікований на сайті Міністерства освіти України, так звані «8 кроків», які є умовою для зарахування кримського школяра в 10 клас в Україні. Цього листа ми повезли в Крим, і він викликав жах у батьків…

Це надзвичайно високе навантаження для дітей. Ми проаналізували санітарно-гігієнічні норми для звичайного українського школяра - це 36 годин плюс 20 годин домашнього завдання (не більш ніж 4 години на день). Але для звичайної кримської дитини - це 56 годин у російській школі, плюс 21 година - в українській. 77 годин - і таке навантаження у дитини буде з першого дня навчання», - наголосила Потапова.

Вона порекомендувала Міністерству освіти і науки України створювати дійсно рівний доступ до освіти для всіх дітей - і для тих, хто живе на материковій Україні, і для тих, хто знаходиться в окупації і не підконтрольній Україні території.

Крім того, вважає вона, необхідно створити спеціальну робочу групу, яка б вивчала ситуацію в Криму і на Донбасі і регулярно озвучувала проблеми цих регіонів у Міністерстві освіти і науки України.

Про початок 2016-2017 навчального року в Криму можна дізнатися з інформації сайту Центру громадської просвіти «Альменда» (стаття Олега Охредька, експерта з освітніх питань ЦГП «Альменда» подається нижче).

На диво, в цьому році серпень видався дуже тихий в освітній сфері окупованого Криму. Не чути переможних вигуків, прес-конференцій та інших заходів зі сторони колабораціоністського Міністерства освіти. В основному інформація з`являється в різних ЗМІ анексованого Криму, а сайт окупаційного МОН зберігає мовчання щодо майбутнього навчального року.

У 2016 – 2017 навчальному році перший раз за парти шкіл півострова сіло понад 25 тисяч дітей (біля 21 тисячі в Криму та 4,5 тисячі в Севастополі), що суттєво більше порівняно з минулим роком (22 294 учня — в Криму – 18 461, в Севастополі – 3833 учня). А от з 10 класами виникла проблема.

Суттєве збільшення учнів, особливо в окупованому Севастополі, привело до того, що більше половини шкіл міста будуть працювати в дві зміни (всього буде навчатися біля 41 тисяч учнів – в минулому році їх було 38 тисяч). Стрімке зростання кількості учнів відбулося за рахунок міграційної політики Росії – анексований півострів активно заселяється росіянами. Окрім того, сюди переселяються мешканці з неконтрольованої території Донецької та Луганської областей.

На півострові продовжується епопея з ліцензуванням, яке було продовжено до 1 вересня 2018 року. На початок 2016 навчального року чверть шкіл у Севастополі та третина шкіл у Криму так і не отримали ліцензії. Окрім того, перевірка пожежників виявила, що 90% навчальних закладів Криму працюють з порушенням пожежної безпеки.

Активізувалася окупаційна влада щодо забезпеченням підвозу учнів до шкіл. Так в минулому році на ці потреби було закуплено 82 автобуси, а в цьому році за рахунок бюджету півострова буде придбано ще 80 автобусів, а ще 17 надійде по загальнодержавній програмі. Севастополь теж отримав 11 автобусів і ще чекають на 17.

Кількість навчальних закладів, які приймуть учнів на окупованому півострові, ще не відома (в минулому році їх було 716), проте міністр освіти і науки Росії Ольга Васильєва пообіцяла припинити скорочення сільських шкіл в Криму.

Не залишається осторонь і посилення мілітаризації закладів. Про всі «виховні» заходи навіть і згадувати огидно. Але в окупованому Сімферополі пішли далі. В цьому навчальному році планується відкриття «кадетських» класів в усіх школах (як експеримент «кадетські» класи в минулому році були відкриті в школах №7 та №37).

Початок навчального року в окупованому Криму відбувається при невеликому дефіциті вчителів, особливо в сільській місцевості. Однією з причин того, що не вистачає педагогів – це заробітна плата. За інформацією так званого міністра освіти середня зарплата вчителя – 25 тисяч рублів. Проте — це нагадує «середню температуру по лікарні». Зарплата на окупованому півострові складається з трьох частин — оклад, надбавки та стимулюючи (якими розпоряджається директор закладу). Так в Севастополі мінімальний оклад складає 6,3 тис. рублів, а максимальний – 7,8 тисяч, а інше це вже під питанням. Тим більше, ще навесні повідомляли, що вчителі отримують біля 15 тисяч рублів.

На жаль, залишається поза увагою і питання медичного огляду дітей напередодні навчального року. А це і черги на декілька днів, і хамство медпрацівників, а то й просто їх відсутність. Батьки та діти знову витрачають тижні для проходження цього «медичного огляду», коли необхідно зібрати декілька лікарських «закарлючок», які працівники лікарень ставлять, часто не дивлячись дитину.

Окрім митарств з медичним оглядом батьків чекає і «збирання» дитини до школи. Окупаційний міністр освіти заявила, що для першокласників шкільний комплект обійдеться в 15 – 20 тисяч. А для дітей старшого віку – і до 30 тисяч рублів.

На початок вересня ще остаточно не завершиться набір до професійно-технічних закладів, які і цього року мають великий попит. Не зважаючи на те, що в минулому році кількість бюджетних місць було збільшено на тисячу, все одно бажаючих більше. Навіть учні 10-х класів переходять зі шкіл до ПТУ.

Не залишається осторонь і вища освіта. В цьому році головна філія Кримського федерального університету оголосила про наявність 2655 бюджетних місць. Окрім того проводився бюджетний набір в структурних підрозділах КФУ (Кримського федерального університету – ред.) в Ялті, Севастополі, Євпаторії та Армянську. А до Севастопольського державного університету вступило біля 4 тисяч абітурієнтів.

Приїжджають до окупованого півострова й молоді люди з інших країн, в основному з Середньої Азії або Африки. В минулому році в КФУ почало навчання 630 іноземних студентів, а в цьому році очікується на 50 більше. Не залишається осторонь і Російська Федерація, в цьому році до СДУ вступило біля 200 росіян.

Виїжджають кримчани і до російських вишів. Кількість вступників збільшилася на 0.33% (в минулому році до російських вишів вступило біля 2.5 тисяч кримчан).

І знов таки, не зважаючи на повідомлення про зменшення оплати праці в вишах окупованого Криму, директор Академії біоресурсів КФУ С.Додонов повідомив, що середня зарплата професорсько-викладацького складу вишу складає 36 тис. рублів.

Переглядів: 664 | Додав: Peter | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Нові документи
Нові накази МОН
Про внесення змін до Положення про порядок здійснення інноваційної освітньої діяльності
Про внесення змін до Інструкції про порядок комплектування та облік підручників і навчальних посібників у бібліотечних фондах...
Про проведення у 2017/2018 навчальному році Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

Нові листи МОН
Щодо нагальних питань впровадження Закону України «Про освіту»
Про відзначення Дня захисника України
Про організацію та проведення всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2018»

Новини освіти
Вхід на сайт
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наше опитування
Які матеріали найпотрібніше розміщувати на сайті (вибрати один)?
Всього відповідей: 368
Джерела інформації







Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0