Новини
Управління
Нормування праці Охорона праці Планування роботи Система контролю Шкільна документація Атестація педпрацівників Робота педради Реформа освіти Освітній менеджмент
Методика
Освітні технології Методичні рекомендації Діагностична робота Стан викладання Навчальні кабінети Методичний кабінет Аналіз уроку Анкетування
Учительська
Календарне планування Поурочне планування Сценарії заходів Майстер-клас Класне керівництво Тести для учителів Педагогічний словник Творчість учителів
Бібліотека
Нормативні документи Навчальні підручники Облік підручників Електронний каталог Сценарії Бланки, форми Актуальні питання
Для батьків
Сім'я і закон Сім'я і виховання Методика виховання Батьки і педагоги Здоров'я дітей Поради психолога Батьківські тести Завдання для батьків
Для учнів
Захист своїх прав Молодь і суспільство Самовиховання Як правильно вчитися? Крилаті вирази Саморозвиток Шкідливі звички Учнівські тести Цікавий Інтернет
Головна » 2017 » Лютий » 1 » «Працює - не чіпай»: Старий код і комп’ютери, які досі функціонують
10:25
«Працює - не чіпай»: Старий код і комп’ютери, які досі функціонують
Ні для кого не є новиною те, що в наших навчальних закладах використовується багато застарілих комп’ютерів і програм. Інформація від habrahabr зацікавить учителів інформатики (і не тільки їх).

У сучасному світі, в якому дворічний смартфон здається застарілою технологією, дивним залишається факт, що багато бізнесів і державні компанії щодня використовують програми, які не оновлювалися протягом десятків років.

Згідно з дослідженням, проведеним урядовими структурами США, Секретна служба досі користується комп'ютерною системою, створеною у 80-х роках минулого століття. Подібні «старі» рішення також стоять на озброєнні багатьох країн світу і застосовуються для управління балістичними комплексами, системами підводних човнів і літаків.

Останній з Могікан

Компанія Sparkler Filters в місті Конро, штат Техас, знаходиться на ринку вже дуже давно і пропонує пристрої фільтрації. І якщо ви оформите у них замовлення на нутч-фільтр, то вони введуть дані по транзакції в комп’ютер, що працює з 1948 року.

Цей комп’ютер - IBM 402. Звичайно, це не зовсім комп’ютер, в традиційному розумінні, але автоматичний електромеханічний обчислювач, який може бути запрограмований на роздруківку результатів залежно від значень, введених з 80-колонних перфокарт.

В середині минулого століття такі пристрої часто використовувалися компаніями для рахунку. Машина могла взяти довгий список чисел, скласти їх, і роздрукувати детальний звіт. В якомусь сенсі це багатокілограмовий табличний процесор Excel. Саме для цих цілей Sparkler Filters і використовує 402, який є останнім повністю функціонуючим IBM 402 на планеті.

Машина друкує звіти на широкому папері з провідними отворами, а Карл Краклауер (Carl Kracklauer), чий батько заснував Sparkler Filters в 1927 році, вводить дані на перфокартах. Компанія не переходить на «сучасне» обладнання, оскільки 402 - це звичне рішення. Персонал знає, як використовувати систему, і 60 років облікових даних компанії відформатовані для роботи з пристроєм.

У Sparkler Filters також є десятки програм для IBM 402 в форматі комутаційних панелей. Для написання програми в 40-х роках було потрібно перерозподіляти сотні проводів за різними гніздами панелі. При цьому панелі можуть замінюватися, ніби вони були б змінними дисками з програмним забезпеченням.

IBM 402 в Sparkler Filters - це настільки значуща комп'ютерна реліквія, що Музей комп’ютерної історії відправляв делегацію в компанію, щоб переконати співробітників перейти на більш сучасні системи і передати 402 музею. Коли-небудь це буде гідне місце для відпочинку «діда», однак поки що техаська компанія вирішила відкласти вихід на пенсію цього динозавра обчислювальних технологій.

Система MOCAS

Але не тільки обчислювальні системи живуть з середини минулого століття. Є довгожителі і серед комп’ютерних програм. У 1958 році Міністерство оборони США запустило комп’ютеризовану систему управління контрактами MOCAS, яка мала стежити за діючими контрактами і платежами. І вона стежить, 59 років по тому.

MOCAS написана на мові COBOL - мовою, яка не була офіційно схваленою на момент написання програми. Спочатку MOCAS працювала на перфокартах, проте за минулі десятиліття інтерфейс був перероблений. Спочатку він став термінальним. Потім він отримав веб-оболонку.

Веб-інтерфейси часто приховують вік старих систем. Міністерство оборони забезпечило MOCAS новим інтерфейсом, щоб зберегти її працездатність в сучасних реаліях. У нинішньому варіанті система може бути інтегрована з іншими програмними пакетами, наприклад, користувач має можливість прикріплювати до записів документи Microsoft Word.

Пентагон побоюється міняти цю систему на більш сучасну, так як вона працює з 1,3 трлн. доларів в облігаціях і 340 тис. контрактів. Вона запущена на мейнфреймі IBM, який здатний обробляти 398 млн. команд в секунду, при цьому маючи скромні 8 гігабайт ОЗУ і велику кількість пристроїв для зберігання даних.

Одні в порожнечі

У травні 1977 року було дано старт двом великим космічним дослідницьким місіям - були запущені апарати «Вояджер-2» і «Вояджер-1». Сьогодні обидва зонда продовжують слати зібрані дані з тих точок космосу, де ще не бувала людина. Де ще не бували штучні апарати.

В кінці серпня 2012 року датчики «Вояджера-1» зафіксували різке зниження концентрації частинок сонячного вітру. Це означало, що «Вояджер-1» виявився в міжзоряному просторі. У 2013 році професор астрономії Білл Веббер (Bill Webber) офіційно повідомив, що «Вояджер-1» вийшов за межі Сонячної системи.

Обидва «Вояджери» практично ідентичні і використовують три комп’ютери: підсистему обробки даних польоту, підсистему обробки команд і підсистему управління кутовою орієнтацією і шарнірними з’єднаннями. Всі разом вони коригують маршрут зонда, направляють антени в бік Землі і керують дослідними інструментами, наприклад, камерами. Правда, камери були відключені і не використовувалися з тих пір, як зонд завершив проліт повз планети Юпітерової групи.

Через 40 років, програмне забезпечення космічних апаратів все ще функціонує. Сьюзі Додд (Suzy Dodd), проект-менеджер програми «Вояджер», говорить, що ПО було оновлено під час польоту, але в НАСА нічого кардинально не змінювали і не видаляли.

Зонди мають лише 70 кілобайт пам’яті, через що програмний код доводиться підміняти на різних етапах місії. «Наприклад, це відбувалося 18 разів під час прольоту Юпітера», - розповідає науковий співробітник програми Ед Стоун (Ed Stone). А одного разу, в 2010 році, на Землю почали приходити спотворені дані. Проблема виявилася в одному біті, який переключився з нуля на одиницю, - програма була перезапущена і донині знаходиться в експлуатації.

У НАСА очікують, що максимальний термін життя зондів і програмного забезпечення складе 48 років: з 1977 по 2025 рік. До 2020 року вчені відключать деякі системи космічних апаратів, але вони все одно продовжать своє «спілкування із Землею», поки не відправлять своє останні повідомлення в 2025 році. У цей момент одна з найстаріших комп’ютерних програм перестане функціонувати.

Внесок громадськості

Подібні історії, коли стара програма, написана кілька років тому, продовжує активно використовуватися, зустрічаються і в середовищі розробників-ентузіастів. І це не дивно, адже чим менше призначена для користувача база програми, тим більша ймовірність, що код буде працювати «вічно» і без змін.

Наприклад, в одному з трейдів на Hacker News розробники поділилися власними історіями. Користувач з ніком Byuu розповів, що ціле співтовариство smwcentral.net використовує крос-асемблер xkas, який той написав у 2001 році.

«Я додав всього кілька невеликих патчів на початку 2004 року і випустив фінальну версію v06, - каже Byuu. - Я не сподівався, що хтось буде серйозно використовувати моє рішення. Робив для себе, але виклав в мережу».

За його словами, це код довжиною в 1500 рядків без коментарів і відступів. До нього не додається ніяка документація. Кожен користувач зустрічає різні баги, які учасники спільноти вчаться «обходити». Все це перетворилося в порочне коло - люди використовували xkas, тому що все було написано на xkas.

Трохи пізніше ентузіасти почали писати власні версії асемблера, що пропонують зворотну сумісність для неочевидних рішень оригінальної програми. «Мені дуже соромно за те, що так багато людей застрягли в цьому вирі помилок, але я вже нічого не можу вдіяти», - робить висновок Byuu.

Користувач buro9 також поділився історією. За його словами, найстаріший код, який він писав, і який досі працює, - це якась система для внутрішнього використання студією звукозапису, створена в 1997 році.

«Я все ще отримую листи, в яких мене питають, як працює та чи інша функція, - каже buro9. - А я й гадки не маю, це був PERL».

Ще одне його рішення - програмне забезпечення для управління проектами, написане десять років тому, яким користуються банки Великобританії і деякі машинобудівні компанії. За словами автора, вона не має інтернет-сумісності і жодного разу не оновлювалася. Оскільки такі організації управляють двадцятилітніми проектами, то, швидше за все, ця програма буде працювати ще як мінімум десяток років.

Можливо, це і є головна причина, чому багато систем до сих пір функціонують. Адже перейти на нову версію програмного забезпечення або змінити платформу повністю часто неможливо - це занадто трудомісткий або, навпаки, не варто витрачених зусиль і коштів.

Однак є й такі люди, як співробітники Sparkler Filters зі своїм IBM 402, які вірні простому і відомому правилу: «Працює - не чіпай». Завдяки цьому ми можемо спостерігати такі дивовижні рішення, що пройшли крізь роки і не втратили своєї функціональності.

Джерело: https://habrahabr.ru/company/it-grad/blog/319620/

 

Переглядів: 982 | Додав: Peter | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Нові документи
Нові накази МОН
Про внесення змін до Положення про порядок здійснення інноваційної освітньої діяльності
Про внесення змін до Інструкції про порядок комплектування та облік підручників і навчальних посібників у бібліотечних фондах...
Про проведення у 2017/2018 навчальному році Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

Нові листи МОН
Щодо нагальних питань впровадження Закону України «Про освіту»
Про відзначення Дня захисника України
Про організацію та проведення всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2018»

Новини освіти
Вхід на сайт
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Наше опитування
Які матеріали найпотрібніше розміщувати на сайті (вибрати один)?
Всього відповідей: 368
Джерела інформації







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0